İçindekiler
Tiroid bezi boynun ön kısmında yer alan kelebek şeklinde küçük bir organdır. Bu bez soluk borusunu çevreler ve yemek borusunun önünde yer alır. Tiroid bezi endokrimn sistemin en önemli parçalarından biridir ve hormonal salgılarıyla birçok yaşamsal fonksiyonu kontrol eder. Bu bez özellikle metabolizma üzerinde ana kontrol görevini yütürür. Tiroid bezi düzgün çalışmadığında tüm vücudunuzu etkileyecek şikayetler ortaya çıkar. Bezin fazla çalışması hipertiroidizm, az çalışması ise hipotiroidizm olarak adlandırılır.
Tiroid nodülü, tiroid bezi hücrelerinin kitle oluşturacak şekilde büyümesidir. Nodüller tek (soliter) ya da çok (multiple) sayıda olabilir. Tiroid nodülleri çoğunlukla benign yani iyi huylu karakterdedir. Bununla birlikte nodüllerin %7-15’i kanserli doku içerebilir.
Tiroidde nodül tespit edildiğinde değerlendirmede amaç öncelikli kanser olasılığını dışlamaktır. Bu amaçla doku biyopsisi yapılır. İkinci değerlendirme amacı ise nodülün hormon salgılayıp salgılamadığını saptamaktır. Bu amaçla da kan testleri yapılır ve hormon seviyeleri değerlendirilir (t3, t4, TSH). İyi huylu olduğu ve hormon salgılamadığı tespit edilen nodüllerde ameliyatsız tedavi seçeneği sunulur.
Tiroid nodüllerinde ne zaman ameliyatsız tedavi uygulanır?
- Tiroid bezindeki nodüller başlangıçta çoğu zaman şikayet oluşturmaz. Ancak zamanla büyüyerek dışarıdan görülen kitle görünümüne sahip olabilir ve çevresindeki yapılara baskı yapabilir.
- Nodüller aşağıdaki şikayetlerin varlığında
- Çevre dokulara bası bulguları:
- Soluk borusuna baskı ile nefes darlığı
- Yemek borusuna baskı ile yemek yerken ağrı (disfaji)
- Ses kısıklıkları
- Boyunda ağrı ve hassasiyet
- Yabancı cisim hissi
- Çevre dokulara bası bulguları:
- Kozmetik sorunlar
Tiroid nodülleri yerleşim yerlerine göre dışarıdan görülebilen kitleler şeklinde kozmetik sorunlar oluşturmaktadır. Boyun ön yüzeyinde şişlik, yumru görünümü nodüle bağlı olabilir. -
Kanser kaygısı
Tiroid nodüllerinin birçoğu iyi huylu olmakla birlikte %7-15 oranında kanserli doku içerme olasılığı ve düşük de olsa kansere dönüşme riski nedeniyle hastalarda gelişen kaygı tedavi isteği oluşturabilmektedir.
Ameliyatsız Tiroid Nodül Tedavisi
Günümüzde iyi huylu nodüllerin tedavisinde cerrahi (ameliyat) yaklaşım hızla terkedilmektedir. Ameliyatların genel anestezi altında, hastane yatışı gerektiren prosedürler olması hem maddi hem psikolojik olarak zorlayıcıdır. Ayrıca kesi nedeniyle yara iyileşmesi sonrasında izlenen kozmetik sorunlar, genel anestezinin riskleri, komplikasyon riskinin (kalıcı geçici sinir hasarı ve buna bağlı ses kısıklıkları, kanama, paratiroid bez hasarı) daha yüksek oluşu ve uzun iyileşme (recovery) süresi ameliyatların temel kısıtlayıcı yanlarıdır.
Ameliyatlarda bezin bir kısmı veya tamamı çıkartılır nodül ile birlikte. Bu durum hastanın hayatı boyunca dışarıdan hormon takviyesi almasına ve sık aralıklarla alınan kan tahlilleri ile kontrol edilmesine yol açar.
Tiroid nodüllerinde ameliyatsız tedavinin diğer adı ablasyon tedavisidir. Bu tedavide temel amaç nodül içerisine yerleştirilen bir iğne ile dokuyu ısıtmaktır. Bu ısı nodül dokusu dışına aktarılmaz sadece nodül içerisinde kalır ve hasta tarafından hissedilmez. Isı ile nodülün her bir parçası tahrip edilir. Ablasyon olarak adlandırılan adı verilen bu işlemin neticesinde ısı tarafından tahrip edilen dokuyu vücudumuzun savunma sistemi ortadan kaldırır. Ablasyon işleminin sonuçları 1. ayda başlar, 3-6. aylarda en yüksek hıza erişir ve 12. ayda nodül hacmi yaklaşık %90 oranında azalır. Yukarıda belirtilen süreç, süreler ve tedavi oranlarının belirlenmesinde dünya bilimsel literatürüne kazandırdığımız kendimize ait bilimsel çalışma ve yabancı yayınlarımız da rol oynamıştır
Nodüllerin ameliyatsız tedavisinde kliniğimizde en güncel ve güvenli yöntem olan mikrodalga ablasyon yöntemi tercih edilmektedir. Mikrodalga enerjisi nodül içerisine yerleştirilen bir iğne ile aktarılır ve ısıya dönüşür. Bu şekilde ablasyon uygulanan nodül hacmi aylar içerisinde küçülürken nodüle bağlı şikayetler hızla geriler. Tarafımızdan lazer, radyofrekans ablasyon yöntemleri de ameliyatsız tedavilerde başarıyla uygulanmaktadır. Farklı ablasyon yöntemlerinden hastanın nodülüne (iç yapısı, damarlanamsı, büyüklüğü) en uygun olanı tercih edilir.
Novocare-Farkımız
Ultrason eşliğinde uyguladığımız ameliyatsız tedaviler üst uzmanlık belgeli girişimsel radyoloji uzmanı olarak günlük pratiğimizin çoğunluğunu oluşturmaktadır. Tedavilerimizde son teknoloji ürünü yüksek rezolüsyonlu devrimsel XST+ teknolojili ultrasonografi cihazı kullanılmaktadır. Tiroid nodüllerinin biyopsi ile tanısı, elastografi ve süper yavaş akım görüntüleme gibi çok ileri radyolojik yöntemlerle incelenmesi ve ısı ablasyonu ile tedavisi konusunda çok yüksek uluslararası tecrübemiz, dünya literatürüne kazandırdığımız yayınlarımız, bu konuda hem ülkemizde hem de dünyada eğitici olarak görev yapmakta olan ekibimiz farkımızı oluşturan temel noktadır. İşlemin etkinliğini arttıran yeni yöntemleri uygulayan hekimlerimiz ile güvenli ve etkin tedavi güvencesi sağlamaktayız.