Ozonoterapi; vücudumuzda yeterli hücresel oksijenlenmeyi düzenlemek için ozon gazının kullanıldığı uygulamaların bütünüdür.
Ozon oksijenin bir formudur ve alternatif tıp uygulamalarında tıbbi durumların tedavisinde gaz veya sıvı formlarında kullanılmaktadır.
Atmosferde bulunan ozon gazı tabakası dünyayı güneşin zararlı UV ışınlarından korur. Ancak zemin seviyesinde ki ozon zararlı bir hava kirleticidir ve solunduğunda toksik olabilmektedir. Zaman içerisinde yapılan birçok çalışma ise ozonun tıbbi bağlamlarda tedavi edici etkileri olabileceğini kanıtlamıştır: yara iyileşmesinde, ağrı tedavisinde ve birçok hastalığın tedavisinde alternatif bir yöntem olarak tüm dünyada uygulanmaktadır.
Ozon Tedavisi Nedir?
Ozon tedavisi, bir ozon jeneratörü cihazı kullanılarak oluşturulan ozon gazının vücudumuza optimum hücresel oksijenlenmeyi yeniden sağlamak amacıyla verilmesi işlemidir.
Yüksek oksijen seviyesi; hasarlı hücrelerin yenilenmesi ve onarılmasını sağlayarak birçok hastalığın tedavisinde yüksek öneme sahiptir.
Ozon Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Ozon gazı uygulamasının güvenli birkaç farklı yöntemi bulunmaktadır.
- Cilde doğrudan uygulama, genellikle yara iyileşmesi için bu yöntem uygulanır.
- Gazın rektum vajina dan uygulanması
- Kan yoluyla verilmesi; kandan alınan bir örnekte çözülen ozon gazı iv (damar içi uygulama) yol ile vücuda geri verilir.
- Kas içi uygulama, oksijen ve ozon karışımının kasa enjekte edilmesidir.
- Eklem içi uygulama
Ozon Terapi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Ozon alternatif bir tedavi yöntemi olarak bazı hastalıkların ve bunlara bağlı şikayetlerin tedavisinde uygulanabilmektedir.
- Bağışıklık (immun) sisteminin güçlendirilmesi: Hücre, doku ve organlara giden oksijen miktarı dolaşımı iyileştirir. Hasarlı hücrelerin onarımını sağlayan bu tedavi ile birçok yönden immun sistem desteklenir.
- Varis gibi dolaşım sorunlarında
- Yara iyileşmesini hızlandırması ile uçuk, egzama, yara izlerinin ve aknenin tedavisinde
- Diyabet (şeker hastalığı) ile ilişkili yaraların tedavisinde
- Toksinlerin uzaklaştırılmasında
- Kilo kaybına süreçle
- Antibakteriyel, antiviral, antifungal etkisi ile tedavide
- Antioksidan etki ile oksidatif stersin azaltılmasında: hücreye zarar veren serbest radikaller ile koruyucu sistem olan antioksidan sistemin dengesinin sağlanamasında. Oksidatif stres ve kronik hastalıklarda hem yaşlanma da hem de kanser gelişiminde temel hücresel mekanizmadır.
- Antiinflmatuar etki ile: artrit (eklem iltihabı), enterit (barsak iltihabı gibi kronik iltihaplı hastalıkların tedavisinde
- Diyabet ve buna bağlı gelişen vücut yaralarının tedavisinde
- Fibromiyalji
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum bozuklukları
- Eklem ve kas hastalıklarının tedavisinde ozon terapilerinden yararlanmaktayız.
Ozon Tedavisinin Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Hava embolisi: Damar içi uygulamalarda oluşabilecek kabarcıkların damar tıkanıklıklarına yol açması durumu
Huzursuzluk ve kramp: Rektum yoluyla uygulamada ortaya çıkabilir.
Herxheimer reaksiyonu: Ozon tedavisi iltihabı hafiflettiği ve virüsleri ve bakterileri öldürdüğü için gribe benzer semptomlar görülebilir.