Mezoterapi; derinin dermis denilen orta tabakasına, vitamin, mineral, aminoasit, enzim ve benzeri takviyelerin ayrı ayrı ya da karışım şeklinde mikroenjeksiyonlar ile uygulanmasıdır.
Mikro enjeksiyon tekniği ile ciltte derin katmanlara ulaşan küçük mikro kanallar oluşturulur. Böylece hazırlanan takviye kokteylin maksimum düzeyde emilimi için bir alan oluşturulurken cildin yenilenmesi ve iyileşmesini destekleyen fibroblastlar (bağ dokusu hücreleri) uyarılır. Bölgede kan ve lenf dolaşımı arttırılırken fibroblastların kollajen ve elastin üretimi uyarılabilir. Bu mekanizmaların hepsi yaşlanma karşıtı etkiler ile kırışıklıkların düzelmesi, cildin yenilenmesi gibi birçok etkide bulunur.
Mezoterapide enjeksiyonlar çok küçük bir iğne ile cilde uygulanır. Mikroenjeksiyonlar ile 2-3cm aralıklarla yapılan uygulamada verilen ilaç cilt-cilt altı alanda birikir ve buradan difüzyon (yayılım) ile dağılır. Verilen ilaç lokal etkilidir, sistemik etki görülmez.
Uygulanacak mezoterapi karışımı kişinin ihtiyaçlarına ve isteklerine göre belirlenir.
Topikal yapılan uygulamalarda (cilde sürülen krem, jel benzeri uygulamalar) bölgesel yararlanım mezoterapiye kıyasla oldukça düşüktür. Uygulama yapılan dermis tabakası; zengin kan damarları, kıl kökleri, sinir uçları, yoğun bağ doku içeren fonksiyonel bir tabakadır. Bu tabakaya yapılan uygulamaların. Biyoyararlanımı oldukça yüksektir.
Mezoterapi:
- Ciltte anti aging (yaşlanma karşıtı) etki oluşturur.
- Uygun karışımlar ile kaldırma (lifting) etkisi bulunmaktadır
- Ciltte germe, aydınlatma sağlanır
- Cilt lekelerinin giderilmesinde, güneşe bağlı cilt hasarının düzeltilmesinde
- Göz altı morluklarının tedavisinde
- Cilt çatlaklarının tedavisinde
- Selülit tedavisinde
- Bölgesel zayıflama /lipoliz etki (yağ azaltımı)
- Kronik ağrının tedavisinde
- Saç dökülmesinin önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmaktadır.
Yüz Mezoterapisi (Mezolifting)
Cildin derin mezodermal katmanları, yaşlanmanın önlenmesinde temel bileşenler olan kolajen ve elastin liflerinin organize yapılarını içermektedir. Yüz mezoterapisinde; mezodermal tabaka hedeflenerek mikroiğneleme tekniği ile uygulama yapılır.
Cildin ihtiyacına göre hazırlanan mezoterapi karışımları farklı doz ve uygulama şekilleri ile verilir. Kişiye özel karışımlar; cilt lekelenmelerinde düzelme, parlaklık, renk açılması, ince kırışıklıklarda azalma, dolgunluk gibi etkilerde bulunur.
Yüz mezoterapisi 1-4 hafta aralıklarla 4-6 seans olarak uygulanır. Sonuçlar 2. seans sonrasında görülmeye başlanır.
Saç Mezoterapisi
Saç mezoterapisi; kadın ve erkelerde uygulanabilen, saç dökülmesini engelleyen, yeni saç üretimini uyaran, var olan saç foliküllerini besleyerek canlılık kazandırarak uzamasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Saç hücrelerini biyolojik olarak harekete geçiren bir tedavi olan biyostimülasyon ile etki göstermektedir. Mezoterapi tedavisinde kullanılan kokteyller saç derisini besleyerek saç kalınlığını ve büyümesini artırır, saç dökülmesinin önlenmesine yardımcı olur.
Tedavide çok ince iğneler kullanılarak, saçlı deriye; vitamin, mineral, antioksidanlar, büyüme faktörleri, koenzimler, aminoasitler gibi kişinin saç yapısına ve ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenen karışımlar enjekte edilir. Uygulama alanında saç foliklülleri uyarılır. Yeni saç çıkması uyarılırken var olan saçların güçlenmesi sağlanır.
Uygulama genellikle 1-2 hafta aralıklara 4-6 seans olarak yapılır.
Bölgesel İncelme
Bölgesel incelme; karın, bel, kol ve bacaktaki yağlanmanın azaltılması işlemidir. Liposuction gibi cerrahi operasyonlara alternatif olarak kullanılan mezoterapi yönteminde cilt altı yağ doku içerisine; yağ hücrelerini parçalayan enzimler ve atılımını sağlayan karışımlar enjekte edilir. Mutlaka hayat tarzı değişikliği, beslenme ve diyet ile desteklenmelidir.
Selülit Mezoterapisi
Selülit; bacaktaki cilt altı yağ dokuda artış ve bağ dokudaki bozulmalar ile ortaya çıkan estetik bir cilt sorundur. Selülit cilt yüzeyinde ortakal kabuğu şeklinde düzensiz çöküntüler oluşturur.
Selülitin birkaç aşaması vardır:
- Aşama 1: Ayakta dururken veya uzanırken selülit farkedilmez; ancak cilt sıkıştırıldığında selülit görülebilir.
- Aşama 2: Ayakta dururken selülit ferkedilmez; ancak yatarken görülebilir.
- Aşama 3: Selülit ayakta veya yatarken görülebilir.
Selülit mezoterapisi; ameliyatsız kozmetik tedavilerin başında gelmektedir. Mezoterapide, cildin orta katmanına (mezoderm) bir dizi enjeksiyon yapılır. Mezoterapi; fazla yağ birikintilerinin çözülmesini ve sertleşmiş bağ dokusunun ortadan kaldırılmasını sağlar.
Uygulanan içeriğin karışımı her bir bireye ve tedavi edilecek bölgeye göre değişir. Enjekte edilen formül, cildi gençleştirmek ve sıkılaştırmanın yanı sıra fazla yağı gidermek için vitaminler, enzimler, nükleik asitler, amino asitler ve bitki özleri içerir.
Selülit mezoterapisinde, öncelikle fazla yağı parçalamak için uygun lipolitik maddeler kullanılır. Bunlar yağ hücrelerinin parçalanmasını sağlar. Karışımda bulunan ikinci kısım ise atıkların ortadan kaldırılması için kan ve lenf akımını düzenleyecek ilaçlardır (Fosfatidilkolin, L-karnitin, Deoksikolik asit ve Kafein, fitoterapötik aktif maddeler).
Selülit meoterapisi kalça, bacak, karın, diz gibi birçok bölgeye uygulanabilir.
Tedavi seans sayısı hasta ihtiyaçlarına göre değişmekle birlikte genelde 4-6 arasında değişmektedir ve haftada bir sıklıkla yapılır. Tedavi tamamlandıktan sonra sonuçlar rötuş seansları ile korumaya alınmaktadır. Tedavi, diyet ve egzersiz ile desteklenirse sonuçları bakımından oldukça yüz güldürücü ve kalıcıdır.
İşlem öncesinde dikkat etmem gerekenler nelerdir?
- Menstrüasyon dışı dönemde yapılmalıdır.
- Ağrı kesici (NSAİD) ve antiromatizmal ilaç kullanılmama
- Öncesi duş alınarak bol giysiler tercih edilmeli
- Bölgesine krem ve nemlendirici kullanılmamalı
İşlem kaç seans ve etkilerini ne zaman görmeye başlarım?
Tedavi edilecek bölgeye ve hasta ihtiyaçlarına göre farklılık göstermekte olup genellikle 4-6 seans olarak planlanır ve etkiler 2. seansta görülmeye başlar.
Mezoterapi ağrılı mıdır?
Mezoterapi iyi tolere edilen bir cilt gençleştirme işlemidir. Tedavi kısa süresi kısa olup genellikle "batma" hissi olarak tanımlanan hafif düzeyde bir rahatsızlık olabilir. Öncesinde lokal anestezi kremi kullanılabilir. İşlem sonrası geçişi kızarıklık ve şişlik olabilir.
Mezoterapi yan etkileri nelerdir?
Mezoterapi uygulama alanında kızarıklık, şişlik ve nadiren morarma olabilir. Enfeksiyon ya da kanama gibi komplikasyonlar ise tecrübeli hekimler tarafından yapıldığında oldukça nadir görülür.
Mezoterapi uygulaması hangi durumlarda yapılmalıdır?
- Emzirme ve hamilelik dönemi
- Kan pıhtılaşma sorunu olan hastalarda
- Kanser hastalarında
- Kullanılacak ilaçlardan herhangi biriyle daha önce alerji yaşayan hastalarda
- Kronik bazı hastalıklarda
YOK
YOK
10-20 DAK
6 AY
1 HAFTA