Botoks Uygulamaları

 

botoks-nedir-ve-ne-icin-kullanilir

 

Botoks Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Botoks, Clostridium botulinium olarak adlandırılan bakterinin kültürlerinden elde edilen doğal bir nötotoksindir. Kimyasal olarak protein yapısındadır. Normal koşullarda kaslarımız sinirlerce iletilen sinyallerle kasılır. Botoks, sinir iletimini bloke ederek kasılmayı engeller. Bu ilaç yirmi yılı aşkın bir süredir FDA (Amerikan İlaç ve Gıda Otoritesi) onayı ile kozmetik sektöründe yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi gibi amaçlar için güvenli ve etkili şekilde kullanılmaktadır. Botoks ayrıca;

  • Aşırı terleme tedavisi
  • Migren
  • Diş sıkma tedavisi
  • Şaşılık gibi birçok hastalığın tedavisinde de etkilidir.

Yüzdeki Kırışıklıkların Giderilmesinde Botoks

Yüzümüzde mimiklerimizi oluşturan kaslar, vücudumuzda en çok kullandığımız kas gruplarındandır. Zaman içerisinde fazla kullanılan mimik kaslarımızın tekrar tekrar kasılmasıyla üzerindeki cilt alanında katlanmalar ve kırışıklılar gelişir. Botoks, fazla çalışan kasları geçici olarak zayıflatarak üstteki cilt kırışıklığını iyileştirmek veya ortadan kaldırmak için kullanılır.

Mimiklerimiz duygularımızı ve düşüncelerimizi yansıtabilmek için kullandığımız iletişim araçlarımızdır. Bu nedenle başarılı bir tedavide mimiklerin botoksla tamamen kaybedildiği donuk yüz ifadesinden kaçınılır. Ancak kalıcı bir kırışıklık da karşımızdaki kişilere yanlış bir mesaj verebildiğinden yaşlanma bulgusu olan kırışıklıkların uygun botoks dozları ile tedavisi harika sonuçlar verir. Bu tedavilerin başlıcaları şunlardır:

  • Kaş çatma kırışıklıkları
  • Alın kırışıklıkları
  • Kaz ayağı
  • Bunny smiles
  • Marionette çizgileri
  • Badem göz şekillendirme
  • Monalisa smile (mutsuz yüz)
  • Burun tip (burun kaldırma)
  • Çene botoksu (dimpling)
  • Boyun kırışıklıklarının (platysma bant botoxu) giderilmesinde yaşlanma karşıtı enjeksiyonlar yani botoks uygulamalarıyla harika sonuçlar elde etmekteyiz.

Aşırı Terleme Tedavisinde Botoks

Aşırı terleme sosyal hayatı etkileyen bir sorun olmakla birlikte botoks uygulamaları ile tedavi sağlanabilmektedir. Ter bezlerinin salgı üretimi için sinirler tarafından uyarılması gerekmektedir. Botoks, bu uyarıyı bloke ederek terlemeyi azaltır. Bu tedavi, özellikle koltuk altı ve ayak tabanı kaynaklı aşırı terleme tedavisinde başarıyla uygulanmaktadır.

Tedavide Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ter bezlerinin homojen dağılmıyor oluşudur. Botoks, ter bezlerinin uygun testlerle yerleşimleri belirlendikten sonra uygulanmalıdır.

 

asiri-terleme-tedavisinde-botoks

 

Migren Tedavisinde Botoks

Botoks migren hastalarında baş ağrısına neden olabilecek alın şakak ve ensedeki bazı kas gruplarına botoks uygulanmak suretiyle faydalı olabilmektedir.

Diş Sıkma Tedavisinde Botoks

Bruksizim olarak da bilinen diş sıkma tedavisinde temporal (şakak) ve masseter (çiğneme kası) kaslar içerisine belirli noktalara botoks enjeksiyonu yapılır.

Botoksun etki süresi ne kadardır? Düzenli uygulama gerekli midir?

Botoksun etki süresi yaklaşık 4.5-6 ay olmakla birlikte tekrarlayan uygulamalarla bu süre 8-10 aya kadar uzatılabilmektdir Zaman içerisinde vücudumuz botoksu metabolize eder ve tedavi bölgesindeki kas hareketi yavaş yavaş geri döner. Düzenli uygulamalar ile botoksu netki süresi ve uygulama aralığı uzamaktadır.

Botoks tekrar edilmezse ne olur?

Hastalarımız arasında botox yaptırmayı bıraktıklarında kasların gevşeyeceği ve kırışıklıkların daha kötü görüneceği şeklinde yanlış bir algı bulunmaktadır. Bu algı doğru değildir. Aksine kırışıklıklarınızdaki azalmanın bir kısmı kalıcı olacak ve eskisinden çok daha iyi görünümde kalacaktır.

Botoks yaptırmaya ne zaman başlamalıyım?

Botoks'u denemek için 'çok genç' veya 'çok yaşlı' olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz ancak botoksa başlamak için doğru ya da yanlış yaş yoktur.

Tedaviye hazırlık için herhangi bir şey yapmalı mıyım?

Tedaviden önce alkol tüketimini kısıtlamak ve aspirin, NSAİ, Gingko Biloba, Ginseng, Yeşil çay gibi kan sulandırıcı ilaçları veya takviyeleri almaya ara vermelerini tavsiye ediyoruz.

Uygulama sonrasında botoksun etkisi ne zaman başlar?

Uygulamadan sonra yaklaşık 2-3. günde etki başlar ve 10-15. günlerde maksimum seviyeye ulaşır. Uygulamadan hemen sonra etki görülmesi beklenmemelidir.

Uygulama yapılırken dikkat edilmesi gerekenler?

Botoks kozmetik alanda kullanılan ilaç kategorisinde bir içeriğe sahiptir. Sağlık bakanlığı uygulama iznini yalnızca hekimlere vermektedir. Uygulamada tecrübeli ve teknik bilgi sahibi hekimlerce yapılmalıdır.

Botoksun yapıldığı ortam ve cilt dezenfeksiyonu, enfeksiyon gibi komplikasyonların önlenmesinde dikkat edilmesi gereken bir başka konudur. İşlem öncesinde yüzde fondöten, vb makyaj ürünleri olmamalı ve işlemden hemen sonra da uygulanmamalıdır.

Botoks uygulamasının olası yan etkileri nelerdir?

Enjeksiyon yapılan alanlarda kızarıklık ve hafif kabarıklıklar olabilir. Bunlar geçicidir ve yaklaşık 24-48 saat içerisinde kendiliğinden düzelir. Nadiren geçici morarmalar gelişebilir.

Botoks ağrılı mıdır?

İşlem ağrılı değildir ve lokal anestezi gerektirmez. Enjeksiyonlar sırasında kısa süreli rahatsızlık hissi olabilir. İşlem sonrasında ağrı ve rahatsızlık hissi olmaz. Günlük hayatına hemen dönebilir.

Kimlere uygulama yapılmamalıdır?

Botoks, hamilelik ve emzirme döneminde uygulanmamalıdır. Ayrıca nörolojik ve nöromusküler hastalıkların varlığında da uygulanmamalıdır.

 

ANESTEZİ

TOPİKAL

AĞRI

YOK

İŞLEM SÜRESİ

10-20 DAK

ETKİ SÜRESİ

4-6 AY

SONUÇ

10.GÜN

 

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

dolgu-filler-uygulamalari
Dolgu (Filler) Uygulamaları

Dermal dolgu maddeleri, yüzde kaybolan hacmi geri kazandırmak, zamanla gelişen çizgil…

Devamını Oku
mezoterapi-uygulamalari
Mezoterapi Uygulamaları

Mezoterapi; derinin dermis denilen orta tabakasına, vitamin, mineral, aminoasit, enzi…

Devamını Oku
BİZE DANIŞIN